Binnen 2 werkdagen verzonden
Gratis verzending vanaf €100
100% Kurkgarantie
Persoonlijk geselecteerd

Het mysterie uit de Provence

Het mysterie uit de Provence

Eindelijk, de zomer is er! En het rosé seizoen is volop losgebarsten. De ene fles rosé is nog mooier dan de ander en het lijkt wel alsof het uiterlijk van de fles net zo belangrijk is als de inhoud. Tja… het oog wil tenslotte ook wat. Toch? De mooiste flessen uit de Provence liggen gekoeld te shinen op de terrassen van de hipste Beach clubs en heel Social Media staat er vol mee. Maar wat is er nou zou bijzonder aan dat roze goud uit deze beroemde Provence regio? In dit blog lees je er meer over.

De Magie van Provence Rosé

Wat Provence roséwijnen zo speciaal maakt, is hun vermogen om de essentie van de regio vast te leggen. Elke slok neemt je mee naar de zonnige heuvels, de geurige lavendelvelden en de azuurblauwe Middellandse Zee. Of je nu geniet van een glas bij het zwembad, tijdens een picknick in het park of bij een elegante dinerparty, Provence roséwijnen brengen een vleugje zomer en vreugde naar elke gelegenheid.

 

Over de regio

Met 27.000 hectare aangeplante druivenstokken wordt er in de Provence toch aanzienlijk wat wijn geproduceerd. Zo ongeveer 90% daarvan is rosé. Ja, er is ook een kleine productie witte en rode wijn in deze regio.

De Provence profiteert van een ideaal klimaat voor wijnbouw, met warme zomers, milde winters en veel zonneschijn. De nabijheid van de Middellandse Zee zorgt voor een verkoelende bries die de wijngaarden beschermt tegen extreme temperaturen. De bodem is divers, met kalksteen, klei, zandsteen en leisteen, wat bijdraagt aan de complexiteit en de unieke smaakprofielen van de wijnen.

Binnen de Provence zijn er verschillende appellations die bekend staan om hun roséwijnen:

Côtes de Provence: Het grootste wijngebied in de Provence, goed voor ongeveer 75% van de productie. De roséwijnen hier zijn licht, fris en fruitig.

Coteaux d'Aix-en-Provence: Deze wijnen hebben vaak een iets vollere body en complexe aroma's.

Coteaux Varois en Provence: Deze regio produceert roséwijnen met een kenmerkende frisheid en een uitgesproken minerale toets.

Bandol: Bekend om zijn krachtige en goed gestructureerde roséwijnen, voornamelijk gemaakt van de Mourvèdre-druif.

 

Bekende druiven uit de Provence

Provence roséwijnen worden meestal gemaakt van een blend van druivensoorten, waaronder Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre. Deze druiven worden zorgvuldig geselecteerd en vaak handmatig geoogst om de beste kwaliteit te garanderen.

Het productieproces van roséwijn is een delicate kunst. De druiven worden eerst geperst, waarna het sap korte tijd in contact blijft met de schillen om de karakteristieke roze kleur te verkrijgen. Dit proces, bekend als "maceratie", duurt meestal tussen de enkele uren tot een dag, afhankelijk van de gewenste kleurintensiteit. Daarna wordt het sap gefermenteerd bij lage temperaturen om de frisse en fruitige aroma's te behouden.

 

De beroemde Provence stijl

Provence roséwijnen staan bekend om hun lichte, elegante en verfrissende karakter. Ze hebben een delicate kleur, variërend van bleekroze tot zalmroze. De aroma's zijn vaak fruitig en bloemig, met tonen van aardbei, framboos, watermeloen, perzik en citrusvruchten. In de mond zijn ze fris en levendig, met een mooie balans tussen fruitige smaken en een verfrissende zuurgraad.

 

Food Pairing

Provence roséwijnen zijn ongelooflijk veelzijdig en passen bij een breed scala aan gerechten. Ze zijn perfect als aperitief op een zomerse dag, maar komen ook goed tot hun recht bij maaltijden. Hieronder een aantal van mijn favorieten op een rijtje.

Zeevruchten: Garnalen, oesters en gegrilde vis.

Lichte salades: Salades met geitenkaas, vijgen en noten.

Mediterraanse gerechten: Gerechten zoals ratatouille, tapenade en gegrilde groenten.

Gegrild vlees: Lichte vleesgerechten zoals kip of kalkoen.

Fruitige desserts: Desserts met aardbeien, perziken of een lichte sorbet.

 

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een verfrissende en verfijnde wijn, overweeg dan een Provence rosé. Ontdek de charme en de subtiliteit van deze betoverende wijnen en laat je meevoeren naar het hart van de Franse wijncultuur. Onze persoonlijke favoriet is de Château La Mascaronne Cuvée Folly. Meer info over deze wijn vind je hier

Santé

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Gratis Verzending

Voor orders vanaf €100,-

Verzending

Binnen 2 werkdagen

100% Kurkgarantie

Voor de beste kwaliteit